Niet alleen thuis kunnen zijn

Begrijp en Train

Honden halen, net als wij, geluk en veiligheid uit contact met hun gezin. Dit is de reden dat niet elke hond zonder problemen alleen thuis kan blijven..

Moeite om alleen te zijn uit zich in; blaffen, huilen, vernieling en/of onzindelijkheid. Het weigeren van eten en drinken tijdens afwezigheid, urenlang stil op één plek liggen, naar de deur of naar buiten staren of onrustig heen en weer lopen zijn tekenen dat je hond worstelt met alleen zijn. 

Een hond die regelmatig alleen wordt gelaten terwijl hij dit eigenlijk niet kan, heeft stress. Dit leidt vaak tot problemen op andere vlakken, zoals vervelend gedrag naar bezoekers, uitvallen naar honden, verkeer op straat en het schaduwen van de eigenaar.


De behandeling van verlatingsangst is geen makkelijke klus. Elke situatie is uniek en vereist een op maat gemaakte aanpak. Hier zijn enkele algemene tips om uw hond te helpen wennen aan alleen zijn:


- Zorg voor een grondige uitlaatbeurt voordat je vertrekt.

- Gebruik een webcam om het gedrag van je hond te bekijken als je weg bent.

- Creëer een comfortabele, veilige plek waar je hond zich kan terugtrekken.

- Voorkom zoveel mogelijk externe prikkels, zoals deurbellen en pakketbezorgers, door de bel uit te zetten en gordijnen te sluiten.

- Vertrek volgens een vast, kort afscheidsritueel.

- Keer thuis terug voordat je hond in paniek raakt.

- Begroet je hond kort en kalm bij thuiskomst... Kort en kalm betekent wel vriendelijk!!

- Vermijd onmiddellijk spelen of wandelen; neem even de tijd voordat je jouw hond aandacht geeft.

- Stapsgewijs opbouwen: Introduceer het alleen zijn in kleine fasen, sommige honden voelen zich al alleen als je even naar het toilet gaat.

- Bestraf je hond nooit voor blaffen, onzindelijkheid of vernieling bij thuiskomst. Dit maakt het wachten op jou nog stressvoller.

Een veelvoorkomende oorzaak van niet alleen kunnen zijn is het te vroeg en te lang alleen laten van je hond. Een te snelle aanpak in de training voor alleen zijn kan averechts werken en juist problemen veroorzaken.

Sommige hondenrassen vinden het moeilijker om alleen te zijn dan anderen.
Er zijn honden die jarenlang prima alleen konden zijn, maar dit ineens niet meer kunnen door veranderingen zoals een verhuizing, onweer, vuurwerk, of onbekende bezoekers tijdens jouw afwezigheid.


Fysiek ongemak zoals pijn, jeuk of ouderdom kunnen eveneens invloed hebben op het vermogen van je hond om alleen te zijn.
Soms moet je van onder af aan beginnen met alleen thuis kunnen blijven als je na een lange periode thuis zijn(vakantie, corona) weer langer van huis gaat.

Bellen