Concentratie en hypergedrag bij een pup/ socialiseren

Concentratie en hypergedrag bij een pup/ socialiseren

cc846ad5-8710-4ff5-8762-517e4b3772d3jpegVaak wil de eigenaar naar groepslessen, maar wat wil uw pup?....


Het laten spelen van pups op een puppycursus is een veel gehoorde wens van  puppy-eigenaren. Maar is dit wel zo leuk en leerzaam voor uw pup?


Net als bij een groep peuters die samen spelen, kan dit spelen tussen pups veranderen in een situatie waarin het recht van de sterkste telt. Dit is niet goed voor de 'sterksten' en niet goed voor de pups die dit moeten ondergaan. Een hond of pup wordt daar niet sociaal van, integendeel! Al dit soort ervaringen bepalen hoe je pup in de toekomst de wereld inkijkt en andere honden en mensen gaat benaderen.


Dit geldt ook voor het aangelijnd moeten wachten op het trainingsveld terwijl er van alles om de hond heen gebeurd en hij de omgeving wil verkennen. Misschien wil je pup wel wat meer afstand omdat hij dingen eng vindt? Is hij na 10 minuten overprikkeld of juist verveeld? Raakt hij gefrustreerd omdat hij dingen wil ontdekken en aangelijnd is? Dit soort gedrag kan zich uiten in 'in de lijn bijten', graven, blaffen, staken.


Het is dus ook maar de vraag of groepslessen goed voor uw pupje zijn. Dit is afhankelijk per pup en per trainingsmethode die op de hondenschool gehanteerd wordt. Houd zelf in de gaten wat uw pup aankan, uw instructeur weet of ziet dit niet altijd!


Mensen, dieren, dingen, geluiden, geuren' waar u uw pup aan wil laten wennen moeten rustig en in veiligheid aangeboden worden. U wilt u pup socialiseren, niet traumatiseren. Uw pup hoeft daarbij niet daadwerkelijk contact te hebben met hetgeen waaraan u de pup wilt laten wennen. Het op afstand naar dieren, mensen en dingen kijken is al voldoende.


Eigenlijk is socialiseren dat uw pup leert om, samen met u, vreemde dingen/situaties aan te gaan en dat uw hond hierdoor vertrouwen en een positieve kijk op de wereld krijgt. Hierom is het uw taak om ervoor te zorgen dat uw pup geen negatieve ervaringen op doet of van slag raakt. Een negatieve ervaring ontstaat al snel, bijvoorbeeld door uw pup door bepaalde situaties heen te trekken.

Zorg altijd dat uw hond veilig is en geen slechte ervaringen opdoet. Ook bij een bezoek aan puppycursus en dierenarts en ook als uw hond volwassen is!

IMG_E12005F81897-1 2jpeg

Mocht u puppycursus bij mij volgen en zich zorgen maken over het sociale gedrag naar andere honden toe dan kan ik uw pup laten kennis maken met een stabiele volwassen hond. Of misschien heeft u zo'n hond in uw omgeving? Een stabiele volwassen hond kan uw pupje veel meer leren dan andere pups.


 Tekst en afbeeldingen zijn eigendom van A. Oranje