Dominante Honden
Is mijn hond te dominant?
Als je hond de baas over je is dan is het einde zoek
Als je boven je hond staat en een leider bent, dan heb je geen probleem
Dit alles komt voort uit de dominantietheorie; een theorie die niet blijkt te kloppen! Een theorie waardoor veel mensen het idee hebben dat zij naar de hond toe moeten benadrukken dat zij de baas zijn. Accepteert de hond dit niet dan moeten er handelingen uitgevoerd worden om de hond duidelijk te maken dat hij onderaan de rangorde-ladder staat. Inmiddels weten we beter :)
Hoe is de kijk op honden en de dominantietheorie ontstaan;
Ongeveer 50 jaar geleden is er een studie (door D. Mech) gedaan naar gedrag binnen een groep wolven in gevangenschap. Er werd gezien dat de wolven agressie naar elkaar vertoonden als het ging om ligplekken, voedsel en alles wat de dieren op dat moment waardevol vonden. Er was veel dreiggedrag en machtsstrijd zichtbaar binnen de wolvengroep. Zolang iedere wolf de regels van de bazige wolf (de alpha) maar onderging was er 'rust', als er een wolf niet 'luisterde' dan was er agressie.
Vervolgens werden onze huishonden decennialang aan de hand van deze bevindingen; de dominantietheorie, opgevoed.
Alleen klopt dit wel? ...... wat zou er gebeuren als we 10 mensen in een eengezinswoning stoppen en de deur op slot draaien? Is te weinig ruimte, eten, aandacht ed niet het recept om een situatie te creƫren waarin het sterkste gaat gelden? Een situatie waarin mensen en dieren zich van hun slechtste kant laten zien om te overleven? Hoe raar zou dat zijn om hier een studie van te maken en te besluiten dat we altijd zo met elkaar om moeten gaan? De dominantietheorie voor mensen!!
Dominantie is geen agressie
Inmiddels hebben de mensen die de dominantietheorie de wereld in hebben gebracht ingezien dat deze theorie voor veel dierenleed heeft gezorgd. Wolven leven in roedels en we weten inmiddels dat een wolvenroedel bestaat uit een familie met gezinnetjes. Eigenlijk net zoals wij in de mensenwereld leven. Een familie is er juist om zorg en veiligheid te bieden en het is dus niet zinvol om binnen een roedel te gaan leven volgens de dominantietheorie. Bijvoorbeeld door je (klein)kind met agressie te benaderen als hij zijn eten niet wil afstaan. Doet u dit wel dan zult u ongetwijfeld op deze manier het eten kunnen bemachtigen, maar het zal de relaties binnen de mensenroedel onmiddellijk verslechteren.
Er is binnen een mensen en hondenfamilie wel sprake van begrenzen, grenzen accepteren en je persoonlijke ruimte bewaken. Er is ook sprake van dominantie maar dit ziet er anders uit dan er gedacht wordt; Dominantie is geen agressie, dominantie geeft informatie over een relatie.
Voorbeeld; Bij autoritjes gaat 'Pietje' altijd achter het stuur zitten. Op het moment dat 'Jantje' dit helemaal oke vindt is Pietje dominant. Dat wil zeggen; op dat moment, tussen Pietje en Jantje en als het gaat om autorijden. Wie doet de boodschappen, bepaald wat er gegeten wordt, regelt de vakantie, hoe laat de kinderen naar bed gaan? Het is maar net wat voor jou waardevol is en het is wel zo handig is als de ander dingen regelt waar jij niet zo goed in bent of niet zo belangrijk vindt. En zo werkt het bij honden ook!
Op het moment dat 1 van de partijen het er niet mee eens is en agressie inzet is dat ook wat het is; agressie. Het gaat er dan om dat de sterkste (de meest agressieve) wint. De verliezer zal uit angst voor agressie besluiten om zich maar te schikken in de situatie. In de tijd van de dominantietheorie hadden we dan ons doel bereikt, nu kijken we hier gelukkig anders naar en willen we dat de huishond zich veilig en prettig voelt.
Bedenk eens dat uw hond een correctie hoogstwaarschijnlijk zal zien als agressie en zich daarom gedeisd houdt.