Een hond die niet alleen thuis kan blijven

Een hond die niet alleen thuis kan blijven

Honden zijn sociale dieren. Zij hebben contact met leden van hun gezin nodig om gelukkig te zijn en zich veilig te voelen. In de praktijk komt het voor dat een hond wel eens een paar uurtjes alleen thuis moet blijven. Niet elke hond kan hier makkelijk mee om gaan.


De meest bekende signalen waaruit u op kunt maken dat uw hond moeite heeft met alleen zijn is blaffen en huilen, dingen vernielen en/of onzindelijkheid. Maar ook niet eten en drinken tijdens uw afwezigheid of uren stil op een plekje liggen of juist uren heen en weer drentelen zijn signalen dat uw hond moeite heeft met alleen thuis zijn.
Een hond die niet alleen kan zijn, maar toch regelmatig alleen wordt gelaten heeft het zwaar. Door de stress die de hond ervaart ontstaan er vaak ook problemen op ander gebied, bijvoorbeeld uitvallen naar bezoek.
Het oplossen van verlatingsangst en niet alleen kunnen zijn is nog niet zo makkelijk. Elke situatie is anders en vergt maatwerk. Hieronder staan dan ook een paar algemene adviezen om de hond leren alleen te zijn;
  • Laat uw hond goed uit
  • Zorg voor een webcam zodat u kunt zien wat uw hond doet tijdens uw afwezigheid
  • Geef de hond een veilige plek waar hij kan gaan liggen.
  • Zet de bel uit en gordijnen dicht zodat uw hond niet schrikt van pakketbezorgers ed.
  • Ga weg volgens een vast en kort afscheidsritueel
  • Kom thuis voordat uw hond in paniek raakt
  • Begroet uw hond kort en kalm.
  • Ga niet met de hond spelen of direct een wandeling maken als u thuis komt, maar ga eerst wat anders doen.
  • Bouw het alleen zijn op in kleine stapjes, sommige honden voelen zich al alleen als u even naar de toilet gaat
  • Straf de hond nooit voor blaffen, onzindelijkheid of vernielingen bij het thuiskomen.

De meest voorkomende fout die mensen maken is dat zij de hond te vroeg en te lang alleen laten. Te grote stappen maken bij de training om alleen thuis te zijn zal averechts werken en juist problemen geven bij het alleen thuis zijn.
Sommige rassen kunnen moeilijk alleen zijn. Maar er zijn ook honden die jaren goed alleen kunnen zijn en dan ineens is dit over. Bijvoorbeeld door een verhuizing, onweer, vuurwerk of omdat er mensen aan de deur/binnen zijn geweest tijdens uw afwezigheid. Ouderdom(dementie), pijn, jeuk en ander fysiek ongemak kunnen er voor zorgen dat uw hond niet meer alleen kan zijn.
Uw hond kan het alleen zijn ook zijn verleerd, u komt hier pas achter als u na een lange thuisperiode weer vaker en langer van huis gaat.  
Tekst en afbeeldingen zijn eigendom van A. Oranje