Een hond uit het buitenland

Het opnemen van een buitenlandse herplaatser, zwerfhond, adoptiehond zal regelmatig meer voeten in de aarde hebben dan de eigenaren aanvankelijk dachten. Oftewel; het kan vies tegenvallen!
Dit heeft een aantal oorzaken waar veel mensen, inclusief herplaatsorganisaties, niet zo snel aan denken...
  • Pups mogen pas met 15 weken naar Nederland gehaald worden. Dit zorgt ervoor dat de pups hoogstwaarschijnlijk onvoldoende gesocialiseerd/gehabitueerd zijn. Ze zijn dus onvoldoende gewend aan de hoeveelheid en diversiteit van dagelijkse geluiden, mensen, verkeer, andere dieren. Deze socialisatieperiode is niet te herstellen en zorgt ervoor dat de hond voor de rest van zijn leven last kan hebben van angsten, zoals geluidsovergevoeligheid, problemen met bezoek, niet alleen kunnen zijn.

  • Naast de socialisatie die niet goed is verlopen kunnen ook trauma's, ziektes en verminkingen zijn ontstaan die een rol spelen bij het gedrag van een herplaatser. Aangeboren afwijkingen zoals HD en epilepsie komen bij buitenlandse herplaatsers ook voor.

  • Zwerfhonden die op straat hebben geleefd zijn alles behalve dom. Om te overleven moet je slim zijn, argwanend zijn naar onraad, vechten voor het behoud van je eten en goed kunnen jagen en stelen om je eten te bemachtigen. Deze eigenschappen zijn terug te vinden in problematiek zoals voedselnijd, weglopen/ontsnappen, jagen op huisdieren.

  • Het aantal rassen waaruit een buitenlandse herplaatser bestaat is vaak gissen op basis van het uiterlijk en een beetje innerlijk. Het genenpakket bepaald voor een gedeelte hoe een hond zich gaat uiten naar de buitenwereld; bijv. drijven, jagen, blaffen, agressie.. Soms kan een geneest helpen om te bepalen of er een gerede kans is dat de hond zich gelukkig kan voelen in het gezin waar hij komt te wonen. Er zijn genen-tests waarmee je de rassen waaruit je hond bestaat kunt laten onderzoeken.


Er wordt dus heel wat verwacht van hondeneigenaren die in al hun goedheid een herplaatser een thuis willen bieden. Angst, agressie, voedselnijd, weglopen, niet alleen thuis kunnen zijn en het jagen op huisdieren zijn veel voorkomende problemen. Mensen zullen merken dat herplaatsers slecht reageren op een harde opvoeding. Dit zorgt ervoor dat hondeneigenaren moeten leren om op een respectvolle en rechtvaardige manier liefde en veiligheid te bieden aan hun viervoeter.


Vanuit de gedachte dat je misschien beter een buitenlandse hond een kans kunt geven dan een puppy kunt kopen, worden er jaarlijks rond de 10.000 honden uit het buitenland naar Nederland gehaald. Dat er een tekort is aan Nederlands gefokte honden speelt hierin ook mee, door de lange wachtlijsten bij fokkers gaan impulsieve kopers op zoek naar alternatieven. Ook de prijs speelt een rol, voor aanmerkelijk minder geld kun je een hond uit het buitenland een beter leven bieden. Er zijn ook mensen die door hun zoektocht naar een goedkope pup de ideale klant zijn voor de buitenlandse broodfok. (pups uit de (buitenlandse) broodfok hebben vaak dezelfde problematiek als buitenlandse herplaatshonden)
Wat de motivatie van de hondeneigenaar ook was, op een gegeven moment is de hond in het gezin opgenomen en blijkt het toch wat ingewikkelder dan u dacht.