Je krijgt wat je herhaalt

Je krijgt wat je herhaalt

Kleine aanpassingen kunnen grote resultaten hebben


Probleemgedrag bestaat vaak voor een gedeelte uit aangeleerd gedrag oftewel conditionering. Ja en van wie of in welke situatie heeft het de hond dit dan ‘geleerd’ ;)


Daarom gaat een gedragsconsult niet alleen om de verandering die je bij de hond wilt zien, maar ook en eigenlijk vooral om het bewerkstelligen van aanpassingen bij jou als eigenaar. Als ik dit tijdens een consult aankondig laten de meeste eigenaren onmiddellijk weten dat dit voor hen logisch is en dat aanpassingen doen in het belang van de hond geen enkel probleem is.


In de praktijk valt dit tegen, dingen aanpassen in je leven omdat je hond problemen veroorzaakt is lastig. Dan is de reactie 'de hond moet aanpassingen doen, niet ik!' Maar soms moet je er als eigenaar zelfs iets voor inleveren om gedrag bij jezelf en bij je hond te veranderen. Misschien moet je de verwachting opgeven om deze zomer met je hond op behendigheid te gaan of moet je aanpassingen doen bij het uitlaten van je hond? Lastig, voor iedereen! En daar komt ook nog eens bij dat de verandering vaak niet voor even is, maar een way of live moet worden! Ja en dat terwijl deze verandering bij de vorige hond(en) helemaal niet nodig was…. Als eigenaar trek je dan al snel de adviezen van een hondengedragstherapeut in twijfel. Heel begrijpelijk!


Door regelmatig en op verschillende manieren uit te leggen welke effecten de aanpassingen van u op de hond hebben, kunt u zich stukje bij beetje voorstellen wat de bedoeling is. Het is belangrijk dat u zich een beetje in leert leven in wat er gaande is bij uw hond en uw hond gaat begrijpen. En gelukkig laten veel honden vrij snel zien dat zij de verandering hebben opgemerkt waardoor eigenaren nog meer gemotiveerd raken.

Maar zoals hondeneigenaren soms nou niet bepaald staan te juichen om dingen aan te passen, zo is dit ook bij honden. Honden willen vaak ook niet dat er dingen veranderen. Heel logisch en dit is waarom begeleiding na een gedragsconsult zo belangrijk is. Gedrag veranderen is geen quick-fix, het is een kwestie van vertrouwen, kleine stapjes zetten en leren begrijpen waar je mee bezig bent.


Behalve dat mensen om wat voor een reden dan ook geen zin hebben in verandering is er nog een ander probleem. Soms zijn de gewenste veranderingen zo klein dat u niet kunt geloven dat dit effect kan hebben. Het gevolg is dat de adviezen halfslachtig, inconsequent of niet worden uitgevoerd. Maar elk klein stukje verandering, mits consequent uitgevoerd zal uiteindelijk effect hebben.

Je krijgt wat je herhaalt…