Informatie over gedrag

Onderwerpen

  • Richtlijnen voor de hoeveelheid beweging is niet bij elke pup hetzelfde
  • Hoe goed zijn puppylessen voor uw pup
  • Niet alleen thuis kunnen blijven
  • Buitenlandse herplaatsers
  • De puberhond
  • Giardia
  • Uitvallen aan de lijn
  • Waarom de dominantietheorie niet helpt

Belangrijke Richtlijnen voor de Beweging van een Puppy

In de meeste gevallen ontvangen puppy-eigenaren advies van de fokker over de hoeveelheid beweging die geschikt is voor hun pup. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze aanbevelingen niet standaard passen voor alle rassen en individuele pup-eigenschappen. Bijvoorbeeld, het idee dat een levendige Border Collie van 4 maanden tevreden is met slechts 20 minuten beweging is onrealistisch, terwijl dit voldoende kan zijn voor honden met minder temperament of een andere lichaamsbouw.

Het is belangrijk dat jij, als eigenaar, leert inschatten wat jouw pup aankan, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor kun je voorkomen dat je pup oververmoeid raakt. 

Het is een delicaat evenwicht tussen de fysieke gezondheid van je pup en zijn mentale behoeften. Houd in gedachten dat rust essentieel is voor herstel. Op deze manier help jij je pup om zowel mentaal als fysiek stabiel te worden en te leren wanneer hij rust moet nemen.

Tekenen van Vermoeidheid bij een Pup

Het herkennen van tekenen van vermoeidheid bij je pup is van vitaal belang. Als je pup moe is, zal hij merkbaar anders bewegen, zoals een hangende rug, slofferige tred, struikelen, hoorbaar hijgen, achter je blijven lopen en meteen gaan liggen wanneer je stopt met lopen. Deze signalen moeten worden opgemerkt en gerespecteerd om oververmoeidheid te voorkomen. Mentale vermoeidheid kan zich uiten in hyperactief gedrag, waarbij je pup zich overal in laat meeslepen. Vaak heeft de pup al geprobeerd rust te vinden, maar is dit niet opgemerkt door zijn omgeving.

Regels voor Veilige Beweging

Bij het laten bewegen van je pup is het belangrijk om enkele regels in gedachten te houden:

  1. Stappen en Draven: Stappen en draven is beter voor de ontwikkeling van het skelet dan galopperen of rennen.

  2. Spelen met Soortgenoten: Vermijd spelen met honden die veel groter of sterker zijn dan je pup om pijn, angst, gewrichtsproblemen en blessures te voorkomen. Zoek naar een evenwicht tussen sociale ontwikkeling(plezier) en risicovol spelgedrag(gezondheid).

  3. Vermijd Hoogtes: Laat je pup niet van hoge plaatsen springen, zoals uit de auto of van de bank, om gewrichtsproblemen en blessures te voorkomen.

  4. Explosieve Bewegingen: Wees voorzichtig met explosieve sprint- en stopbewegingen, zoals bij apporteerspelletjes, omdat deze belastend zijn voor het groeiende skelet.

  5. Ondervloeren en Ondergronden: Laat je pup niet op gladde vloeren, zoals laminaat lopen, en vermijd oneffen ondergronden zoals rul zand of paden met veel boomwortels om verdraaiingen en glijpartijen te voorkomen.

  6. Traplopen: Laat je pup pas trappen lopen als hij de treden goed kan nemen zonder te springen of te forceren.

  7. Los Laten Lopen: Laat je pup regelmatig loslopen tijdens het uitlaten, dit zorgt voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling en maakt de band met je hond hechter. Zorg er wel voor dat de locatie veilig is wat betreft verkeer, andere honden, ondergrond, en waterpartijen.

  8. Voeding: Geef je hond de juiste voeding. Voorkom overgewicht of ondergewicht.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw pup een gezond en gelukkig leven heeft en zich ontwikkelt tot een stabiele volwassen hond


UITVALLEN AAN DE LIJN

Ook gehoorzame goed opgevoede honden kunen uitvallen aan de lijn.

Wat heeft uitvallen met opvoeden te maken?

Veel mensen hebben een hond die naar voorbijgangers uitvalt, wil wegvluchten of juist als een blij ei op iedereen af wil stuiteren.  

Zo kunnen er zelfs gevaarlijk situaties ontstaan omdat de hond zo sterk is dat de eigenaar over de straat wordt getrokken of de hond los moet laten.

Reacties; mogelijk heeft u een hond die op een van de volgende manieren reageert als hij iets spannends of engs ziet;

  • Vluchten, als uw hond niet aangelijnd zou zijn zou uw hond wegvluchten

  • Omlopen, uw hond loopt het liefst met een wijde boog om ‘enge’ dingen heen.

  • Dreigen of vechten in allerlei vormen; blaffen, in de lijn hangen, grommen, rondtollen.

  • Bevriezen, om verder te komen moet u uw hond meetrekken.

  • Superenthousiast op spannende dingen af rennen(de clown uithangen) om de situatie te bepalen voordat de ander het doet.

  • Liggen, uw hond gaat liggen en is niet over te halen om door te lopen.

Het ontstaan van dit gedrag begint vaak in een situatie waarin uw hond schrikt of niet verder wil lopen omdat hij iets spannends (leuk of eng) ziet. Mogelijk trekt u uw hond mee omdat uw hond er maar aan moet wennen. Maar door uw hond te snel en te vaak bloot te stellen aan een situatie die hij niet aan kan kan uw hond in paniek of in hoge opwinding raken. In deze toestand leert de hond juist niet datgene wat u wilt. Daarbij komt dat een hond die opgewonden is sneller over gaat tot ongewenst gedrag omdat hij zijn zelfbeheersing verliest.

Lijnbeperking; Een hond die aangelijnd is heeft weinig ruimte om op een natuurlijke manier te reageren op iets wat hij spannend vindt. Door de lijn heeft je hond geen controle op hoe hij zelf het liefst met deze situatie zou omgaan, hij kan immers geen kant op. Hij moet de ontmoeting met de passant binnen lijnlengte oplossen terwijl hij liever even zou gaan snuffelen om vanuit de ooghoeken de situatie te bekijken of om zou willen lopen.

Dit is de reden dat het probleemgedrag bij het loslopen vaak niet zichtbaar is. Als honden loslopen kunnen zij elkaar op hun een tempo naderen en naar elkaar aangeven dat zij geen confrontaties willen.


Factoren die een ontmoeting beïnvloeden, zoals;

  • Heeft je hond of de andere hond pijn? Hierdoor zal een hond eerder reageren met agressie om pijnlijke aanrakingen te voorkomen.

  • Heeft je hond al eens een vervelende aanvaring met andere honden gehad? Hierdoor zal de hond willen voorkomen dat volgende ontmoetingen ook vervelend verlopen en reageren met vluchten, bevriezen of vechten.

  • Heeft je hond al eens agressie ingezet waardoor de andere hond afdroop? Hierdoor heeft je hond geleerd dat agressie een goed middel is om lastige situaties op te lossen.

  • Is jouw hond of de andere hond van een klein ras? Er zijn honden van 1 kg en honden van 50kg of meer. Je zult begrijpen dat wij ook onzeker zouden worden van mensen die 50x zo groot zijn dan wij en 'leuk' willen spelen of veel interesse in ons tonen omdat we zo 'grappig' klein zijn.

  • Is uw pup/ hond onzeker? Het is belangrijk dat u uw hond niet langdurig bloot stelt aan angstige situaties omdat dit de kijk van de hond op de wereld definitief kan beïnvloeden.


Gedragsverandering; Uw hond wordt dus geen rustige stabiele hond door het hem/ haar ‘zelf te laten uitzoeken'  De kans dat uw hond juist onzekerder wordt en angstig wordt en uiteindelijk agressie gaat inzetten is erg groot. Probeer uw hond zoveel mogelijk te begeleiden door uit lastige situaties te blijven en uw hond te belonen voor gewenst gedrag. Het kan na een angstige ervaring moeilijk zijn om de hond duidelijk te maken dat de wereld toch niet zo eng is. Het inschakelen van een gedragstherapeut kan daarbij een oplossing zijn.


Tips;

  • Vraag toestemming aan de andere hondeneigenaar of de honden met elkaar kunnen spelen

  • Laat aangelijnde honden niet in contact komen met elkaar

  • Doe geen balspelletjes in een groep vreemde honden.

  • Honden hoeven niet met elkaar spelen en willen dat regelmatig ook niet.

  • Grijp in als het te hardhandig gaat (met andere honden, bij de dierenarts, bij de training op de hondenclub)

  • Grijp in als je hond achterna gezeten wordt of andere honden achterna zit.


IS EEN PUPPYCURSUS NUTTIG?

Kijk wat de pup aan kan

Het is begrijpelijk dat eigenaren graag naar groepslessen willen gaan, maar wat wil uw pup eigenlijk?

Het idee van pups die samen spelen tijdens een puppycursus is een veelgehoorde wens onder pup-eigenaren. Maar is dit werkelijk zo leuk en leerzaam voor uw pup? 

Net als bij peuters die samen spelen, kan het speelmoment tussen pups soms uitmonden in een krachtmeting. Dit is niet voordelig voor de 'sterkere' pups, noch voor diegene die dit ondergaan. Het draagt niet bij aan de sociale ontwikkeling van honden of pups; in feite kan het het tegenovergestelde veroorzaken. Dergelijke ervaringen beïnvloeden hoe uw pup de wereld en andere honden en mensen in de toekomst zal benaderen.  (terughoudend, angstig, opgewonden, blaffend 'lollig' gedrag, agressief)

Nog een lastig punt is de periode waarin pups aangelijnd moeten wachten op het trainingsveld, terwijl er allerlei prikkels om hen heen zijn. Misschien wil uw pup meer afstand omdat hij situaties eng vindt. Is hij na 10 minuten overprikkeld of eerder verveeld? Kan hij gefrustreerd raken omdat hij wil verkennen terwijl hij aangelijnd is? Dit gedrag kan zich uiten in het bijten in de lijn, graven, blaffen of zelfs staken om nog maar iets te doen (op slot gaan).

Het is dus belangrijk om te overwegen of groepslessen geschikt zijn voor uw pup. Dit varieert per pup en, erg belangrijk,  de gehanteerde trainingsmethode op de hondenschool. Houd nauwlettend in de gaten wat uw pup aankan; uw instructeur herkent dit niet altijd.

Het introduceren van nieuwe prikkels, zoals mensen, dieren, geluiden en geuren, moet geleidelijk en veilig gebeuren. Het doel is om uw pup te socialiseren, niet te traumatiseren. Fysiek contact met nieuwe prikkels is niet per se noodzakelijk; observeren op afstand volstaat vaak al. Vaak gaat een pup daarbij zitten om alles te verwerken.

Socialisatie draait eigenlijk om het vermogen van uw pup om samen met u nieuwe en onbekende situaties aan te gaan, wat vertrouwen en een positieve wereldbeeld bevordert.

Het is uw taak om te voorkomen dat uw pup negatieve ervaringen opdoet of uit balans raakt. Een negatieve ervaring kan snel ontstaan door uw pup door oncomfortabele situaties te dwingen. Zorg er altijd voor dat uw hond veilig is en geen negatieve ervaringen opdoet. Dit geldt voor puppycursussen, dierenartsbezoeken en zelfs als uw hond volwassen is.

Als u zich zorgen maakt over het sociale gedrag ten opzichte van andere honden, bied ik de mogelijkheid om uw pup kennis te laten maken met een stabiele volwassen hond. Een stabiele hond is een hond die vooral negeert ipv corrigeert. Of misschien heeft u zelfs zo'n hond in uw omgeving? Een volwassen hond met evenwicht kan uw pup veel waardevolle lessen bijbrengen in vergelijking met interacties met andere pups. 


DOMINANTE HONDEN, DE ONZIN VAN DE DOMINANTIETHEORIE

Is mijn hond te dominant?

 Als je hond de baas over je is dan is het einde zoek

 Als je boven je hond staat en een leider bent, dan heb je geen probleem

Dit alles komt voort uit de dominantietheorie; een theorie die niet blijkt te kloppen! Een theorie waardoor veel mensen het idee hebben dat zij naar de hond toe moeten benadrukken dat zij de baas zijn. Accepteert de hond dit niet dan moeten er handelingen uitgevoerd worden om de hond duidelijk te maken dat hij onderaan de rangorde-ladder staat. Inmiddels weten we beter :)

Hoe is de kijk op honden en de dominantietheorie ontstaan;

Ongeveer 50 jaar geleden is er een studie (door D. Mech) gedaan naar gedrag binnen een groep wolven in gevangenschap. Er werd gezien dat de wolven agressie naar elkaar vertoonden als het ging om ligplekken, voedsel en alles wat de dieren op dat moment waardevol vonden. Er was veel dreiggedrag en machtsstrijd zichtbaar binnen de wolvengroep. Zolang iedere wolf de regels van de bazige wolf (de alpha) maar onderging was er 'rust', als er een wolf niet 'luisterde' dan was er agressie.

Vervolgens werden onze huishonden decennialang aan de hand van deze bevindingen; de dominantietheorie, opgevoed.

Alleen klopt dit wel? ...... wat zou er gebeuren als we 10 mensen in een eengezinswoning stoppen en de deur op slot draaien? Is te weinig ruimte, eten, aandacht ed niet het recept om een situatie te creëren waarin het sterkste gaat gelden? Een situatie waarin mensen en dieren zich van hun slechtste kant laten zien om te overleven? Hoe raar zou dat zijn om hier een studie van te maken en te besluiten dat we altijd zo met elkaar om moeten gaan? De dominantietheorie voor mensen!!


Dominantie is geen agressie

Inmiddels hebben de mensen die de dominantietheorie de wereld in hebben gebracht ingezien dat deze theorie voor veel dierenleed heeft gezorgd. Wolven leven in roedels en we weten inmiddels dat een wolvenroedel bestaat uit een familie met gezinnetjes. Eigenlijk net zoals wij in de mensenwereld leven. Een familie is er juist om zorg en veiligheid te bieden en het is dus niet zinvol om binnen een roedel te gaan leven volgens de dominantietheorie. Bijvoorbeeld door je (klein)kind met agressie te benaderen als hij zijn eten niet wil afstaan. Doet u dit wel dan zult u ongetwijfeld op deze manier het eten kunnen bemachtigen, maar het zal de relaties binnen de mensenroedel onmiddellijk verslechteren.

Er is binnen een mensen en hondenfamilie wel sprake van begrenzen, grenzen accepteren en je persoonlijke ruimte bewaken. Er is ook sprake van dominantie maar dit ziet er anders uit dan er gedacht wordt; Dominantie is geen agressie, dominantie geeft informatie over een relatie.

Voorbeeld; Bij autoritjes gaat 'Pietje' altijd achter het stuur zitten. Op het moment dat 'Jantje' dit helemaal oke vindt is Pietje dominant. Dat wil zeggen; op dat moment, tussen Pietje en Jantje en als het gaat om autorijden. Wie doet de boodschappen, bepaald wat er gegeten wordt, regelt de vakantie, hoe laat de kinderen naar bed gaan? Het is maar net wat voor jou waardevol is en het is wel zo handig is als de ander dingen regelt waar jij niet zo goed in bent of niet zo belangrijk vindt. En zo werkt het bij honden ook!

Op het moment dat 1 van de partijen het er niet mee eens is en agressie inzet is dat ook wat het is; agressie. Het gaat er dan om dat de sterkste (de meest agressieve) wint. De verliezer zal uit angst voor agressie besluiten om zich maar te schikken in de situatie. In de tijd van de dominantietheorie hadden we dan ons doel bereikt, nu kijken we hier gelukkig anders naar en willen we dat de huishond zich veilig en prettig voelt.

Bedenk eens dat uw hond een correctie hoogstwaarschijnlijk zal zien als agressie en zich daarom gedeisd houdt.
Gedrag onderdrukken is heeft niks met trainen te maken!


NIET ALLEEN THUIS KUNNEN BLIJVEN

Begrijp en Train

Honden halen, net als wij, geluk en veiligheid uit contact met hun gezin. Niettemin is het soms onvermijdelijk dat een hond enkele uren alleen moet blijven. Echter, niet elke hond kan hier zonder problemen mee omgaan.

Vaak geziene signalen van moeite met alleen zijn zijn onder andere blaffen, huilen, vernieling en/of onzindelijkheid. Maar ook het weigeren van eten en drinken tijdens afwezigheid, urenlang stil op één plek liggen of onrustig heen en weer lopen zijn tekenen dat uw hond worstelt met alleen zijn. 

Een hond die regelmatig alleen wordt gelaten terwijl hij dit eigenlijk niet kan verdragen, ervaart aanzienlijke stress, wat vaak tot problemen op andere vlakken kan leiden, zoals onaangenaam gedrag tegenover bezoekers.

Het aanpakken van verlatingsangst en het trainen van het alleen zijn is geen eenvoudige taak. Elke situatie is uniek en vereist een op maat gemaakte aanpak. Hier zijn enkele algemene tips om uw hond te helpen wennen aan alleen zijn:

  1. Zorg voor een grondige uitlaatbeurt voordat u vertrekt.
  2. Gebruik een webcam om het gedrag van uw hond tijdens uw afwezigheid te monitoren.
  3. Creëer een comfortabele, veilige plek waar uw hond zich kan terugtrekken.
  4. Minimaliseer externe prikkels, zoals deurbellen en pakketbezorgers, door de bel uit te zetten en gordijnen te sluiten.
  5. Vertrek volgens een vast, kort afscheidsritueel.
  6. Keer thuis terug voordat uw hond in paniek raakt.
  7. Begroet uw hond kort en kalm bij thuiskomst.
  8. Vermijd onmiddellijk spelen of wandelen; neem even de tijd voordat u uw hond aandacht geeft.
  9. Stapsgewijs opbouwen: Introduceer het alleen zijn in kleine fasen, sommige honden voelen zich al alleen als u even naar het toilet gaat.
  10. Bestraf uw hond nooit voor blaffen, onzindelijkheid of vernieling bij thuiskomst. Dit maakt het wachten op u nog stressvoller.


Een veelvoorkomende fout is het te vroeg en te lang alleen laten van uw hond. Een te snelle aanpak in de training voor alleen zijn kan averechts werken en juist problemen veroorzaken. Sommige hondenrassen vinden het moeilijker om alleen te zijn dan anderen. 

Bovendien zijn er honden die jarenlang prima alleen konden zijn, maar dit ineens niet meer kunnen door veranderingen zoals een verhuizing, onweer, vuurwerk, of onbekende bezoekers tijdens uw afwezigheid. Fysiek ongemak zoals pijn, jeuk of ouderdom kunnen eveneens invloed hebben op het vermogen van uw hond om alleen te zijn.

Het alleen zijn kan zelfs worden vergeten, totdat u na een lange periode thuis 9vakantie, corona) weer vaker en langer van huis gaat. Begrijp hoe uw hond omgaat met alleen zijn en ondersteun hem hierin. 


BUITENLANDSE HERPLAATSER

De praktijk

Het verwelkomen van een buitenlandse herplaatser, zwerfhond, of adoptiehond kan het veel complexer zijn dan gedacht! Er zijn enkele onderliggende factoren die vaak over het hoofd worden gezien, zowel door individuele eigenaren als door herplaatsorganisaties;

  • Socialisatie; pups mogen pas op 15 weken leeftijd naar Nederland komen, wat betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk onvoldoende gesocialiseerd zijn. Dit heeft een blijvende impact op hun vermogen om om te gaan met dagelijkse geluiden, mensen, verkeer, en andere dieren. Deze gemiste socialisatieperiode kan resulteren in levenslange angsten, zoals geluidsgevoeligheid, moeilijkheden met bezoekers en een beperkt vermogen om alleen te zijn.
  • Daarnaast kunnen trauma's, ziektes en verwondingen een rol spelen in het gedrag van een herplaatser. Aangeboren aandoeningen zoals heupdysplasie (HD) en epilepsie komen ook voor bij buitenlandse herplaatsers en kruisingen.
  • Overlevingsinstinct; zwerfhonden die op straat hebben geleefd, zijn vaak slim en behoedzaam. Om te overleven moeten ze slim zijn, alert zijn op gevaar, vechten voor voedsel en bedreven zijn in jagen en stelen. Deze eigenschappen kunnen zich uiten in gedragsproblemen zoals voedselagressie, weglopen, en jagen op huisdieren.
  • Kenmerken, cultuur; buitenlandse herplaatsers zijn vaak kruisingen van rassen met specifieke eigenschappen die niet altijd nuttig zijn in ons land. Een voorbeeld: berghonden zijn gefokt om dagenlang schapen te beschermen tegen beren en wolven, zelfs zonder voedsel en beschutting. Deze selectie van eigenschappen maakt het lastig om zo'n hond als gezelschapshond te houden. Deze eigenschappen zijn vaak diepgeworteld en zijn niet simpelweg met liefde weg te nemen.
  • Raseigenschappen; bovendien zijn buitenlandse herplaatsers vaak een mix van rassen waarvan de eigenschappen onbekend  zijn. Soms kan een DNA-test helpen bij het vaststellen van de rassen en het inschatten van het potentieel van de hond om gelukkig te zijn in een gezin.

Angst, agressie, voedselnijd, weglopen, niet alleen kunnen zijn en jagen op huisdieren zijn veelvoorkomende uitdagingen. Herplaatsers reageren niet goed op harde training. Veiligheid bieden en op een respectvolle en rechtvaardige manier met de hond om gaan ziet er in de praktijk vaak anders uit dan eigenaren dachten. 

Terwijl sommigen denken dat het bieden van een kans aan een buitenlandse hond een nobele daad is in plaats van het kopen van een pup, brengt dit vaak meer complexiteit met zich mee dan verwacht. 

Soms is het de vraag of de hond inderdaad een herplaatser is en geen buitenlandse broodfok. Jaarlijks worden ongeveer 10.000 honden uit het buitenland naar Nederland gehaald. Soms als gevolg van een tekort aan lokaal gefokte honden. Prijsoverwegingen en wachtlijsten bij fokkers spelen ook een rol. Echter, het adopteren van een buitenlandse hond is geen garantie voor een zorgeloze ervaring. 


DE PUBER

De pubertijd is een belangrijke fase die aandacht verdient. Een goede begeleiding gedurende deze periode kan helpen om gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen en uw hond te helpen ontwikkelen tot een evenwichtige volwassen viervoeter.

Wist u dat veel gedragsproblemen bij honden hun oorsprong vinden in de pubertijd? Het is een fase die vaak over het hoofd wordt gezien maar aanzienlijke invloed kan hebben op het gedrag van uw viervoeter. Laten we dieper ingaan op deze belangrijke periode en hoe u hier het beste mee kunt omgaan.

Het is geen verrassing dat puberhonden voor wat uitdagingen kunnen zorgen. Luisteren naar commando's lijkt ineens een uitdaging, afleiding is aan de orde van de dag en honden lijken zich te verliezen in de wereld om hen heen. Deze veranderingen kunnen frustrerend zijn voor hondeneigenaren en soms leiden tot het verlangen naar meer controle, zelfs met een strengere aanpak dan eerst bedacht.

De pubertijd is echter een cruciale en kwetsbare fase in het leven van een hond. Tijdens deze periode worden de basisvormen van gedrag en het definitieve beeld van de wereld gevormd, ten opzichte van de wereld maar ook ten opzichte van de eigenaar. Hierdoor is het belangrijk om geen harde correcties in te zetten. Het vermijden van angst en wantrouwen, agv correcties, in de relatie tussen hond en eigenaar is van groot belang.

De puberteit brengt zowel lichamelijke als mentale veranderingen met zich mee. Fysiek gezien wordt de hond geslachtsrijp en toont het meer interesse in andere honden en luchtjes. Daarnaast ontwikkelen de hersenen en het zenuwstelsel zich, waardoor de hond volwassen wordt tussen de oren.

Het gedrag van een puberhond wordt sterk gestuurd door hormonen en het zich ontwikkelende zenuwstelsel. Dit resulteert in impulsief gedrag en een verminderd vermogen om zich op meerdere dingen tegelijkertijd te concentreren. Gedurende deze fase kan de hond zich volledig richten op één ding, waardoor andere prikkels kunnen vervagen. Maar ook andere honden zullen anders gaan reageren op uw hond, uw hond ruikt namelijk niet meer naar een onschuldige 'neutrale' pup

Hoe kunt u het beste omgaan met een puberhond? Ongeacht of uw hond in de puberteit is, is het belangrijk om het nemen van initiatief te belonen, begrenzen of om te leiden naar ander gedrag zonder te vervallen in correcties en gemopper. Een hond die niet fysiek/verbaal gecorrigeerd is durft initiatief te nemen, voelt zich veilig en leert gemakkelijker en ontwikkelt zelfvertrouwen, dit is een belangrijk voordeel bij het ombuigen van probleemgedrag.

Het begrijpen van de hormonale invloed op het gedrag van een puberhond helpt u hopelijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat sommige gedragsuitdagingen horen bij aan deze fase en een voorwaarde zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Gelukkig is deze periode tijdelijk en zal het gedrag van uw hond na verloop van tijd weer 'landen'.

Als er echter bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de puberteit, zoals bijtincidenten, verhuizingen, vroege castratie of herplaatsing, kan dit een blijvende impact hebben op het gedrag van uw hond. In dergelijke gevallen kan onzekerheid, angst en zelfs agressie ontstaan. Het is dan van belang om op tijd professionele hulp in te schakelen om latere problemen te voorkomen.


GIARDIA

Symptomen, gedrag, voorkomen en behandeling

Honden en mensengedrag wordt aangestuurd door prikkel. Niet alleen de prikkels om ons heen, maar ook prikkels van binnen uit- van ons lichaam. Het is dus logisch dat gedragsproblemen regelmatig begonnen zijn agv van fysiek ongemak of pijn. Met enige regelmaat kom ik gedragsproblemen tegen waarbij problemen met de spijsvertering een rol spelen.

De symptomen van Giardia zijn vaak niet duidelijk zichtbaar. Toch zijn gedragsproblemen regelmatig terug te brengen naar een Giardia besmetting. Soms is de besmetting nog geen eens opgemerkt of al jaren sluimerend aanwezig zonder duidelijke symptomen. Denk hierbij aan klachten als moeilijk eten, gedragsproblemen, voedselintolerantie, vermeende allergie, matige conditie, vermoeidheid.

Klachten van Giardia kunnen zijn; acute diarree die regelmatig terugkeert, specifieke geur, buikkrampen, braken, misselijkheid (veel likken/smakken, likken van oppervlaktes), vermageren, winden laten, lusteloosheid/vermoeidheid (die soms al zolang aanwezig is dat deze wordt gezien als onderdeel van het karakter), om de 3-4 weken slijm bij de ontlasting zien. Napersen na het poepen, vreemde voorwerpen eten, met lange tanden eten of juist heel gretig, Steeds een ander merk voer moeten kopen omdat uw hond het eten laat staan. Snel geprikkeld zijn, happerig gedrag, moeite hebben met zindelijk worden terwijl hond wel zindelijk is met plassen, matige conditie.


Als Giardia, al dan niet met symptomen, langere tijd in het lichaam aanwezig is kan het allergische reacties en voedselintoleranties geven. Gerelateerd hier aan zijn leaky gut, geïrriteerde darm (IBS), disbiose, chronische of steeds terugkerende oog/ oorontstekingen en chronische vermoeidheid.

Giardia infecties gaan vaak samen met schimmels en gisten(oorontstekingen).


BESMETTING

Besmetting met Giardia gebeurt door het drinken uit sloten/ waterplassen, besnuffelen van andere honden, snuffelen, eten, likken van ontlasting. Likken van eigen poten na het uitlaten.

Eenmaal een behandeling ingezet en alles binnenshuis schoongemaakt, moet je er van bewust zijn dat de hond opnieuw aan besmetting is blootgesteld zodra de hond een poot buiten de deur zet.


VOORKOMEN

Kijkend naar de situaties waarin je hond een besmetting op zou kunnen lopen zou je dus minder druk bezochte uitlaatplekken kunnen kiezen waar de ontlasting goed wordt opgeruimd. Je kunt voorkomen dat je hond uit plassen en sloten drinkt door water door het voer te geven. Ik laat tegenwoordig de brokken wellen in water en hierdoor drinken mijn honden nog nauwelijks uit plassen bij het uitlaten.

Situaties zoals verhuizing, plaatsing van een pup bij de eigenaar, verbouwing, loopsheid, schijndracht, verandering van gezinssituaties, matige voer kwaliteit zorgen dat de weerstand van de hond (even) wat minder is en hierdoor is de hond vatbaarder voor een Giardia besmetting.


BEHANDELING

De behandeling die ik hier omschrijf is gebaseerd op eigen ervaringen als fokker/hondeneigenaar/gedragstherapeut en adviezen van diverse dierenartsen. Deze adviezen zijn mogelijk dus anders dan uw dierenarts u verteld.

  • 1e keus is behandeling met Panacur, gebruik/dosering bij Giardia is anders dan op de bijsluiter staat aangegeven.
  • Als het niet anders kan; Metronizadol. Bij deze behandeling is er een kans dat het DNA muteert en de Giardia resistent wordt voor Metronizadol. Metronizadol kan ook neurologische problemen veroorzaken (Lynn, 2001; Thompson et al., 2008)
  • Bij pups is het soms nodig om pijnstilling te geven om te zorgen dat ze blijven eten en niet nog meer vermageren/ terugvallen in weerstand.
  • Darmwand herstellen door hoge dosering van L-glutamine. Liefst los van de maaltijd geven
  • Geen gluten(brood, standaard brokken), koolhydraten(brokken, mais) geven
  • Geef vezels uit groenten(liefst 20% van rantsoen) en glucosamine (zelf getrokken bouillon van mergpijp/soepbot)
  • Geef in het geval van oorontstekingen oordruppels die werken tegen gisten en schimmels
  • Geef probioticum en als onderhoud, wekelijks karnemelk/ kwark over het voer.
  • Evt multivitaminen/mineralen ivm voedingstekorten


Bron; https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/792/RUG01-001788792_2012_0001_AC.pdf

https://www.uu.nl/onderzoek/veterinair-microbiologisch-diagnostisch-centrum/giardia