Voernijd en/of bezitsagressie

Voernijd of bezitsagressie kan een gevaarlijk probleem zijn. Met name in een gezin met kinderen is dit gedrag iets om rekening mee te houden. Bezitsagressie kan gedeeltelijk genetisch zijn. Sommige hondenrassen worden gefokt om iets vast te houden of te bewaken.


Maar ook honden die niet voor deze doeleinden gefokt zijn kunnen bezitsagressie ontwikkelen. Dit begint al bij de fokker. Als je bij een fokker leuke filmpjes ziet waar honden uit 1 bak eten, realiseer je dan dat daar de eerste gevechten al kunnen ontstaan. Als de pups goed doorvoed zijn is het eten uit 1 gemeenschappelijke voerbak aanvaardbaar bij de eerste stappen naar vast voedsel, bij pups van 5-6 weken niet meer. Daar leert een pup al dat je heel snel moet eten of moet vechten om iets te behouden. Dit geldt al helemaal als er bij de moederhond onvoldoende eten aanwezig was en de pups aan de magere kant zijn.


Ga je als eigenaar je hond pesten door je hand in de voerbak te leggen of je kinderen storen je hond bij het het eten, dan leert de hond dat er een kans is dat hij zijn eten kwijt raakt als jij of de kinderen in de buurt zijn. Hoe geïrriteerd raak jij als ze steeds je kopje koffie verschuiven of je bord wegtrekken? Zorgt dit er dan voor dat je voortaan je kopje wel in de hand houdt en niet meer op tafel zet?


Bellen