Houd het hoofd koel in de pubertijd

De pubertijd is een belangrijke fase die aandacht verdient. Een goede begeleiding gedurende deze periode kan helpen om gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen en jouw hond te helpen ontwikkelen tot een evenwichtige volwassen viervoeter.

Wist je dat veel gedragsproblemen voor het eerst te zien zijn in de pubertijd? Het is een fase die vaak over het hoofd wordt gezien maar minstens net zo belangrijk is als de puppytijd.

Het is geen verrassing dat puberhonden voor wat uitdagingen kunnen zorgen. Luisteren naar commando's lijkt ineens een uitdaging, afleiding is aan de orde van de dag en honden lijken zich te verliezen in de wereld om hen heen. Deze veranderingen kunnen frustrerend zijn voor jou als hondeneigenaar en soms leiden tot frustratie en verlangen naar meer controle over je hond. Desnoods met een strengere aanpak dan je eerst had bedacht.

De pubertijd is echter een cruciale en kwetsbare fase in het leven van je hond. Tijdens deze periode wordt het definitieve beeld van de wereld gevormd. En niet alleen ten opzichte van de wereld maar ook ten opzichte van de eigenaar. Hierdoor is het belangrijk om geen harde correcties in te zetten. Je wil geen angst en wantrouwen binnen de relatie met je trouwe viervoeter.

De puberteit brengt zowel lichamelijke als mentale veranderingen met zich mee. Fysiek gezien wordt je hond geslachtsrijp en toont het meer interesse in andere honden en luchtjes. Daarnaast ontwikkelen de hersenen en het zenuwstelsel zich, waardoor de hond volwassen wordt tussen de oren. Hierdoor is het hondenlijf al zo druk met de nieuwe processen in het lichaam en het ontwikkelen van het zenuwstelsel dat dit resulteert in impulsief gedrag. Je hond is ook niet meer in staat om zich op meerdere dingen tegelijkertijd te concentreren. Gedurende deze fase kan je hond zich volledig richten op één ding, waardoor andere prikkels kunnen vervagen. Maar ook andere honden zullen anders gaan reageren op uw hond, uw hond ruikt namelijk niet meer naar een onschuldige 'neutrale' pup.

Hoe kun je het beste omgaan met een puberhond? 

Ongeacht of je hond in de puberteit is, is het belangrijk om het nemen van initiatief te belonen, begrenzen of om te leiden naar ander gedrag zonder te vervallen in correcties en gemopper. Een hond die niet fysiek/verbaal gecorrigeerd is durft initiatief te nemen, voelt zich veilig en leert gemakkelijker en ontwikkelt zelfvertrouwen, dit is een belangrijk voordeel bij het ombuigen van probleemgedrag. Het begrenzen vinden we bij mensenpubers heel gewoon, maar bij honden vinden we dit gek genoeg lastig en vinden we dat de puber het gewoon maar moet kunnen. Zo geef je je 14-jarige zoon of dochter ook niet de sleutels van je auto of laten je die naar een nachtclub gaan. Waarom zou je puberhond het wel aankunnen om op een drukke zondag in het bos de aandacht bij jou te houden?

Het begrijpen van de hormonale invloed op het gedrag van je puberhond helpt je hopelijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat sommige gedragsuitdagingen horen bij aan deze fase en een voorwaarde zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Gelukkig is deze periode tijdelijk en zal het gedrag van je hond na verloop van tijd weer 'toerekeningsvatbaar' zijn. Als er gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de puberteit, zoals bijtincidenten, vroege castratie of herplaatsing, kan dit een blijvende impact hebben op het gedrag van de hond. In dergelijke gevallen kan onzekerheid, angst en zelfs agressie ontstaan. Het is dan van belang om op tijd een gedragstherapeut voor honden te zoeken om latere problemen te voorkomen.

Bellen