Neem nou Giardia...


Honden en mensengedrag wordt aangestuurd door prikkels. Niet alleen de prikkels om ons heen, maar ook prikkels van binnenuit zoals van ons lichaam. Het is dus logisch dat gedragsproblemen regelmatig begonnen zijn door fysiek ongemak of pijn. Met enige regelmaat kom ik als hondengedragstherapeut gedragsproblemen tegen waarbij problemen met de spijsvertering een rol spelen. Niet elke irritatie van de spijsvertering komt door Giardia, maar Giardia is wel de meest onderschatte parasiet bij honden en gedragsproblemen. 

ontlasting hond begint stevig en daarna dun


Symptomen
De symptomen van Giardia zijn vaak niet duidelijk zichtbaar. Toch zijn gedragsproblemen regelmatig terug te brengen naar een Giardia besmetting. Soms is de besmetting nog geen eens opgemerkt of al jaren sluimerend aanwezig zonder duidelijke symptomen. 

Denk hierbij aan klachten als moeilijk eten, gedragsproblemen, voedselintolerantie, vermeende allergie, matige conditie, vermoeidheid.
Klachten van Giardia kunnen zijn; acute diarree die regelmatig terugkeert, specifieke geur, buikkrampen, braken, misselijkheid (veel likken/smakken, likken van oppervlaktes), vermageren, winden laten, lusteloosheid/vermoeidheid (die soms al zolang aanwezig is dat deze wordt gezien als onderdeel van het karakter), om de 3-4 weken slijm bij de ontlasting zien. Napersen na het poepen, vreemde voorwerpen eten, met lange tanden eten of juist heel gretig. Steeds een ander merk voer moeten kopen omdat uw hond het eten laat staan. Snel geprikkeld zijn, happerig gedrag(pups!), moeite hebben met zindelijk worden terwijl hond wel zindelijk is met plassen, matige conditie.

slijm bij ontlasting van de hond

Gevolgen
Als Giardia, al dan niet met symptomen, langere tijd in het lichaam aanwezig is kan het allergische reacties en voedselintoleranties geven. Gerelateerd hier aan zijn leaky gut, geïrriteerde darm (IBS), disbiose, chronische of steeds terugkerende oog/ oorontstekingen en chronische vermoeidheid.
Giardia infecties gaan vaak samen met schimmels en gisten(oorontstekingen).

Besmetting met Giardia komt door het drinken uit sloten/ waterplassen, besnuffelen van andere honden, snuffelen, eten, likken van ontlasting. Likken van eigen poten na het uitlaten. Situaties zoals verhuizing, plaatsing van een pup bij de eigenaar, verbouwing, loopsheid, schijndracht, verandering van gezinssituaties, matige voer kwaliteit zorgen dat de weerstand van de hond (even) wat minder is en hierdoor is de hond vatbaarder voor een Giardia besmetting.

Eenmaal een behandeling ingezet en alles binnenshuis schoongemaakt, moet je er van bewust zijn dat de hond opnieuw aan besmetting is blootgesteld zodra de hond een poot buiten de deur zet.

Kijkend naar de situaties waarin je hond een besmetting op zou kunnen lopen zou je dus minder druk bezochte uitlaatplekken kunnen kiezen waar de ontlasting goed wordt opgeruimd. Je kunt voorkomen dat je hond uit plassen en sloten drinkt door water door het voer te geven. Ik laat tegenwoordig de brokken wellen in water en hierdoor drinken mijn honden nog nauwelijks uit plassen bij het uitlaten.

Behandeling
De behandeling die ik hier omschrijf is gebaseerd op eigen ervaringen als fokker/ hondeneigenaar/ gedragstherapeut en adviezen van diverse dierenartsen. Deze adviezen zijn mogelijk dus anders dan jouw dierenarts je vertelt.


- 1e keus is behandeling met Panacur, gebruik/dosering bij Giardia is anders dan op de bijsluiter staat aangegeven.
- Als het niet anders kan; Metronizadol. Bij deze behandeling is er een kans dat het DNA muteert en de Giardia resistent wordt voor Metronizadol. Metronizadol kan ook neurologische problemen veroorzaken (Lynn, 2001; Thompson et al., 2008)
- Bij pups is het soms nodig om pijnstilling te geven om te zorgen dat ze blijven eten en niet nog meer vermageren/ terugvallen in weerstand.
- Darmwand herstellen door hoge dosering van L-glutamine. Liefst los van de maaltijd gevenGeen gluten(brood, standaard brokken), koolhydraten(brokken, mais) geven
- Geef vezels uit groenten(liefst 20% van rantsoen) en glucosamine (zelf getrokken bouillon van mergpijp/soepbot)
- Geef in het geval van oorontstekingen oordruppels die werken tegen gisten en schimmels
- Geef probioticum en als onderhoud, wekelijks karnemelk/ kwark over het voer.Evt multivitaminen/mineralen ivm voedingstekorten


Bron; https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/792/RUG01-001788792_2012_0001_AC.pdf
https://www.uu.nl/onderzoek/veterinair-microbiologisch-diagnostisch-centrum/giardia










Bellen