Ook gehoorzame honden kunnen uitvallen aan de lijn.

Een van de meest voorkomende hondenproblemen is het gedrag aan de lijn bij het uitlaten. Bijvoorbeeld als je hond agressief naar verkeer uitvalt, wil wegvluchten omdat hij bang is, of juist als een blij opgewonden ei op iedereen af wil stuiteren.  Soms kunnen er gevaarlijk situaties ontstaan omdat je hond zo sterk is dat je als eigenaar over straat wordt getrokken of je hond los moet laten.


Misschien heb jij een hond die op een van de volgende manieren reageert als hij iets spannends of engs ziet;

  • Vluchten, het is dat je hond is aangelijnd, anders zou hij wegrennen. 
  • Omlopen, je hond loopt het liefst met een wijde boog om ‘enge’ dingen heen.
  • Dreigen of vechten in allerlei vormen; blaffen, in de lijn hangen, grommen, rondtollen.
  • Bevriezen, om verder te komen moet je je hond meetrekken.
  • Superenthousiast op spannende dingen af rennen(de clown uithangen) 
  • Liggen, je hond gaat liggen en is niet over te halen om door te lopen.

Het ontstaan van dit gedrag begint vaak in een situatie waarin je hond schrikt of niet verder wil lopen. Misschien trek je je hond mee omdat je hebt gehoord dat je hond er maar aan moet wennen. Maar door je hond of pup te snel en te vaak bloot te stellen aan een situatie die hij niet aan kan, raakt je hond in paniek of opgewonden. In deze toestand leert je hond juist niet datgene wat je wilt. Daarbij komt dat een hond die is opgewonden sneller zijn zelfbeheersing verliest.


Lijnbeperking
Een hond die aangelijnd is heeft weinig ruimte om op een natuurlijke manier te reageren op iets wat hij spannend vindt. Door de lijn heeft je hond geen controle op hoe hij zelf het liefst met deze situatie zou omgaan, hij kan immers geen kant op. Hij moet de ontmoeting met de passant binnen lijnlengte oplossen terwijl hij liever even zou gaan snuffelen om vanuit de ooghoeken de situatie te bekijken of om zou willen lopen. Dit is de reden dat het probleemgedrag bij loslopende honden minder zichtbaar is. Als honden loslopen kunnen zij elkaar op hun een tempo naderen en naar elkaar aangeven dat zij geen confrontaties willen.


Factoren die een ontmoeting beïnvloeden
Is jouw hond niet fit? Heeft jouw hond of de andere hond pijn? Hierdoor zal een hond eerder reageren met agressie om pijnlijke aanrakingen te voorkomen. Heeft je hond al eens een vervelende aanvaring met andere honden gehad? Hierdoor zal de hond willen voorkomen dat volgende ontmoetingen ook vervelend verlopen en reageren met vluchten, bevriezen of vechten.


Heeft je hond al eens agressie ingezet waardoor de andere hond afdroop? Hierdoor heeft je hond geleerd dat agressie een goed middel is om lastige situaties op te lossen. 

Is jouw hond of de andere hond van een klein ras? Er zijn honden van 1 kg en honden van 50kg of meer. Je zult begrijpen dat wij ook onzeker zouden worden van mensen die 50x zo groot zijn dan wij en 'leuk' willen spelen of veel interesse in ons tonen omdat we zo 'grappig' klein zijn.


Gedragsverandering
Opvoeding heeft niet zoveel met het uitvallen aan de lijn te maken, maar heeft ermee te maken dat je als eigenaar per ongeluk onvoldoende rekening hebt gehouden met de grenzen van je hond en andere honden. Je hond wordt geen rustige stabiele hond door het hem/ haar ‘zelf te laten uitzoeken'. Probeer je hond zoveel mogelijk te begeleiden door uit lastige situaties te blijven en uw hond te belonen voor gewenst gedrag.

Het kan moeilijk zijn om je hond te laten zien dat de wereld toch niet zo eng is of dat uitvallen met agressie niet fijn is. Het inschakelen van een gedragstherapeut kan daarbij een oplossing zijn.


Tips;

  • Vraag toestemming aan de andere hondeneigenaar of de honden met elkaar kunnen spelen
  • Laat aangelijnde honden niet in contact komen met elkaar. Doe geen balspelletjes in een groep vreemde honden.
  • Honden hoeven niet met elkaar spelen en willen dat regelmatig ook niet.
  • Grijp in als het te hardhandig gaat (met andere honden, bij de dierenarts, bij de training op de hondenclub)
  • Grijp in als je hond achterna gezeten wordt of andere honden achterna zit.





Bellen