de dominantietheorie

Heb je een dominante hond? 

'Als je hond de baas over je is dan is het einde zoek'  

'als je boven je hond staat en een leider bent, dan heb je geen probleem'.

Ik hoor deze opmerkingen regelmatig;

Deze opmerkingen komen voort uit de dominantietheorie. Een theorie waardoor veel mensen het idee hebben dat zij steeds moeten laten zien dat zij de baas zijn... anders klimt de hond omhoog in de rangorde en wordt hij de baas. Heeft je hond moeite met 'de strijd' dan moeten er handelingen uitgevoerd worden om je hond duidelijk te maken dat hij onderaan de rangorde-ladder staat. Wat een onzin!!

Hoe is de kijk op honden en de dominantietheorie ontstaan;
Ongeveer 50 jaar geleden is er een studie (door D. Mech) gedaan. Hij bestudeerde het gedrag binnen een groep wolven in gevangenschap. Hij zag dat de wolven agressie naar elkaar vertoonden als het ging om ligplekken, voedsel en alles wat de dieren op dat moment waardevol vonden. Er was veel dreigen en machtsstrijd zichtbaar binnen de wolvengroep. Zolang iedere wolf de regels van de bazige wolf (de alpha) maar onderging was er 'rust', als er een wolf niet 'luisterde' dan was er agressie.
Vervolgens werden onze huishonden decennialang aan de hand van deze bevindingen, de dominantietheorie, opgevoed.

Alleen...... wat zou er gebeuren als we 10 mensen in een eengezinswoning stoppen en de deur op slot draaien? Ik denk dat er vrij snel een situatie ontstaat waarin de bazige types andere gaan overheersen uit angst niet de beste slaapplek te hebben, bang te zijn dat ze eten te kort komen of buiten de groep aan vallen. Zo gaat het recht van de sterkste/agressiefste gelden en dat is geen dominantie, maar agressie. Dit is dus in situaties waarin er een tekort is aan ruimte, eten enz. Hoe raar zou dat zijn om hier een studie van te maken en te besluiten dat we altijd zo met elkaar om moeten gaan? De dominantietheorie voor mensen!!

Dominantie is geen agressie
Inmiddels hebben de mensen die de dominantietheorie de wereld in hebben gebracht ingezien dat deze theorie voor veel dierenleed heeft gezorgd. Wolven leven in roedels en we weten inmiddels dat een wolvenroedel bestaat uit een familie met gezinnetjes. Eigenlijk net zoals wij in de mensenwereld leven. Een familie is er juist om zorg en veiligheid te bieden en het is dus niet zinvol om binnen een roedel te gaan leven volgens de dominantietheorie zoals Mech die ooit heeft laten zien. Stel je voor dat je je (klein)kind met agressie te benadert als hij zijn eten niet wil afstaan. Doe je dit wel dan zul je ongetwijfeld het eten op kunnen eisen, maar het zal de relatie met je (klein)kind verslechteren.

Er is binnen een mensen en hondenfamilie wel sprake van begrenzen, grenzen accepteren en je persoonlijke ruimte bewaken. Er is ook sprake van dominantie maar dit ziet er anders uit dan er gedacht wordt; Dominantie is geen agressie, dominantie geeft informatie over een relatie. That's all!


Voorbeeld; Bij autoritjes ga jij altijd achter het stuur zitten. Op het moment dat je partner dit helemaal oke vindt ben jij dominant. Dat wil zeggen; op dat moment, tussen jou en je partner, als het gaat om autorijden. Bij boodschappen doen is de verhouding misschien weer helemaal anders. Wie doet de boodschappen, bepaald wat er gegeten wordt, regelt de vakantie, hoe laat de kinderen naar bed gaan? Het is maar net wat voor jou waardevol is en hopelijk gaat dit allemaal zonder agressie!  Het is wel zo handig is als de ander dingen regelt waar jij niet zo goed in bent of niet zo belangrijk vindt. En zo werkt het bij honden ook!

Dus...op het moment dat 1 van de partijen het er niet mee eens is en agressie inzet is dat ook wat het is; agressie. Het gaat er dan om dat de sterkste (de meest agressieve) wint. De verliezer zal uit angst voor agressie besluiten om zich maar te schikken in de situatie. In de tijd van de dominantietheorie hadden we dan ons doel bereikt, nu kijken we hier gelukkig anders naar en willen we dat de huishond zich veilig en prettig voelt.

Bedenk eens dat jouw hond je correctie mogelijk kan zien als agressie/intimidatie en zich daarom gedeisd houdt...of met agressie gaat reageren op jouw agressieve gedrag/correcties.

(Shay Kelly)













Bellen